![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Brawo dla tego Pana na gorze. Moze to wynika ze specyfiki pracy na etacie, ale w kazdej NORMALNEJ firmie istnieje cos takiego jak specjalizacja - mam PMa, mam team leadera, sa programisci, grafik, admini i szef wszystkich szefow (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Kazdy bierze pieniadze za cos, na czym sie ma znac i kropka - z tego wynika chocby prawo budzenia adminow o 2 w nocy kiedy serwery padaja.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Nie sądzisz że pracując w JAVIE będziesz mial do czynienia z większą ilością wiedzy i bibliotek do opanowania? Bazy danych i tak będą potrzebne w nie mniejszym stopniu niż PHP, a zamiast z apache będziesz się zmagał z bibliotekami sprzętowymi. Nie. Masz ludzi co Ci pisza web services, gdzie wymagana jest wiedza o SOAP, WSDL, i wzorcach z nimi zwiazanymi + oczywiscie czesc platformy przeznaczona do tego. Masz ludzi co pisza klienta co konsumuje to. i kazdy z tych ludzi ma inny zestaw informacji i wiedzy o tworzeniu oprogramowania. Masz tez takiego kogos jak DBA, on jest od pisania wydajnego SQL-a.Popieram erix-a i chlebik-a, trzeba sie specjalizowac. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
Tia specjalizuj się , ale chyba nie w php (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
znajdź prace gdzie nie jest dodatkowo wymagane: js/ajax, (x)html , css , mysql. życzę szczęścia ;] |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat ale w kazdej NORMALNEJ firmie Kolega napisał niewyraźnie? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Jeśli jesteś freelancerem, to owszem; musisz być dobry we wszystkim. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli jesteś freelancerem, to owszem; musisz być dobry we wszystkim. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Też niekoniecznie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli dostatecznie się cenisz (tzn. nie robisz naszej-klasy za pińset pln) możesz zlecić cześć prac podwykonawcom i wcale na tym nie stracisz. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie wiem jak sobie wyobrażasz pracę znając tylko js? niby co to jQuery mialo by robic, odwoluwać się do gołych HTML'i. js ma sens jak znasz php, rally, .net albo pythona. Nie wiem dlaczego wszyscy chcą się tak specjalizować?!? Dobry programista powinien znać podstawy wielu języków, wymiatać w minimum trzech i być w stanie nauczyć się kolejnego w bardzo krótkim czasie. W zyciu nie uczyłem się js ani ajaxa, to po prostu samo przyszło gdy potrzebne były rozszerzenia client side do moich skryptów w PHP i nie wyobrażam sobie firmy która tworzyła by stanowiska tylko programistów js, normalnie jakis absurd. No może jakby gry robili w js ale jakie jest zapotrzebowanie na takie coś? Ja na przyklad w ten sposob wyobrazam sobie prace ludzi, ktorzy robili front end do Gmaila albo Google Maps ... kolesie od JS musza naprawde konkretnie sie w nim specjalizowac zeby osiagnac efekty ktore osiagneli (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Racja, popieram specjalizację.
dygresja: Ludzie biorą przykład z natury, z która związana jest ewolucja, a ewolucja to nic innego jak ciagłe specjalizowanie i dążenie do ideału. To tak jakbyś rekinowi kazał wskakiwac na drzewo po banany (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Sam widzisz, że obycie ze wszystkim na poziomie 30% jest sprzeczne z naturą (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Aha, i nie zapominaj, że gdzie się obejrzysz masz ciąg Fibbonaciego. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Pierdzielicie troszkę farmazony kłócąc się o specjalizację. Im bliżej ktoś jest implementacji tym bardziej powinien się specjalizować, a im dalej tym powinien mieć szerszą wiedzę. Tzn. np. menadżer produktu powinien wiedzieć, że istnieją różne technologie które razem połączone może dadzą to co on chce. Architekci i analitycy powinni wiedzieć jakie to technologie. I powinni znać dużo technologi, żeby wiedzieć które będą najlepsze, ale głęboka wiedza im się nie przyda. Natomiast programiści powinni znać dobrze kilka wybranych technologi żeby móc dobrze zaimplementować to co dostaną do implementacji. Nie muszą natomiast znać wielu technologii bo tego po prostu się nie da. Do innej technologii po prostu bierze się kogo innego. Proste.
//edit: i tutaj mała dygresja - widać co się bardziej opłaca. Oczywiście analitycy zarabiają wiecej. Więc wniosek prosty - szeroka poglądowa wiedza opłaca się bardziej. Oczywiście nie ma innej możliwości dojścia tam niż poprzez specjalizację w jakieś dziedzinie i powolne przechodzenie na wyższe poziomy abstrakcji oraz poznawanie innych technologii. Ten post edytował Jabol 27.01.2009, 15:55:17 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
:| jestem po części zdruzgotany odpowiedziami...
hmmm to bardziej do osoby, która rozpoczeła temat: Idziesz na staż? umowa na 2 miesiace 1200 zł - bierz jak leci... za 2 miesiace bedziesz wiedzial co jak w firmie wyglada, jak idą projekty i ile jesteś w stanie zarządać od szefa... bo co Ci z tego "ja chce 2k", a szef "a ja chce elefanta" i dziekuje... jako stażysta nie można wymagać za wiele... no chyba, że masz jakieś konkretne niepodważalne umiejętności - no ale w takim wypadku po co iść na staż? jednak po tych dwóch miesiącach sytuacja ulega zmianie... widzisz swoją pozycję w firmie, możliwości rozwoju i masz pole do negocjacji... jezeli przebiegną niepomyślnie... człowieku:) jest 100 innych firm w Wa-wie, które chętnie zatrudnią programistę... a wtedy już będziesz wiedizał ile Twoja wiedza jest warta. a tak wróciwszy jeszcze do zarobków... ;] Nie wiem jak można porównać programistę(nawet początkująceg) do kasjerki(bez obrazy dla kasjerki), ale to nie ma kompletnie odbicia w rzeczywistości... kasjerka nie potrzebuje praktycznie żadnych umiejętności, aby pracować... progamista? no minimalne potrzebuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) a co dziwne teraz niejednokrotnie osoby, które nie potrzebują szczególnych umiejętności w swojej pracy zarabiają koło 1300-1600 zł netto... mieszkam we wrocławiu i wielu moich znajomych pracuje, więc mniej więcej się orientuję ile komu i za co płacą... na inwentaryzacjach płacą 9 netto za godzine co = 1440 zł za 160 godzin... dlaczego więc mówię, że 1200 zł to ok? staż, to jest odpowiedź, staż... nie jest to jakkolwiek forma zatrudnienia na dłuższy okres... jest to jedynie przygotowanie do zawodu... "wstęp"... temat rzeka... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 3 Dołączył: 15.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Pierdzielicie troszkę farmazony kłócąc się o specjalizację. Im bliżej ktoś jest implementacji tym bardziej powinien się specjalizować, a im dalej tym powinien mieć szerszą wiedzę. W 100% się z Tobą zgadzam. Myślę to powinno pogodzić wszystkich (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Nie wiem jak można porównać programistę(nawet początkująceg) do kasjerki(bez obrazy dla kasjerki), ale to nie ma kompletnie odbicia w rzeczywistości... kasjerka nie potrzebuje praktycznie żadnych umiejętności, aby pracować... progamista? no minimalne potrzebuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) a co dziwne teraz niejednokrotnie osoby, które nie potrzebują szczególnych umiejętności w swojej pracy zarabiają koło 1300-1600 zł netto... Tu się pozwole z Tobą nie zgodzić. Po 1 kasjerka ma ogromną odpowiedzialność, po 2 musi być uczciwa a to jest duża wartość dla firmy. A początkujący programiść tak naprawde bardziej uczą się w firmie niż pracują. Wykonują często małpie roboty a jak daje się im coś bardziej skomplikowanego to można zdziwić się cudownymi rozwiązaniami jakie znajdą. Menadżer projektu musi im poświęcać dużo więcej czasu niż innym pracownikom a jego czas kosztuje. Zatrudniając początkującego programistę zatrudniasz go dlatego że liczysz że to kumaty gościu i szybko wskoczy poziom wyżej (co niestety ostatnio jest problematyczne). A taką kasjerke stawiasz za ladą i od pierwszego dnia pracuje z podobną wydajnością jak doświadczone kasjerki, a początkujący programista z niewielkim ułamkiem wydajności doświadczonego programisty. Ten post edytował kris2 31.01.2009, 09:57:35 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Widzisz tylko kris2, aby być kasjerką nie trzeba praktycznie nic umieć, dowód kasy samoobsługowe, z tego każdy korzysta. A aby być programistą, nawet tak nieudolnym jak opisujesz trzeba już mieć sporą wiedzę której większość społeczeństwa nie posiada. (do kas samoobsługowych nie są wcale takie małe kolejki, bo to nie jest żadna umiejętność).
Więc mi nie porównuj nawet. Jeśli firma nie potrafi płacić więcej to chyba jest coś nie tak z firmą. Ostatnio słyszałem małą pogawędkę, chodziło o to jak pracownik (w małej firmie) próbował swojemu przełożonemu wyjaśnić czemu powinno dawać się premie jak projekt skończy się w terminie, argument przełożonego "przecież zakończył się w terminie, czyli jak trzeba, to za co ta premia ma być płacona", po prostu brak zrozumienia aspektu psychologicznego. To samo się tyczy płac pracowników, jak jeden zarabia więcej od drugiego, bo tak wytargował sobie przed podpisaniem umowy. Może i fajnie że firma musi mniej płacić temu jednemu, ale jak się on dowie że takie coś zaszło, to raczej nie będzie zadowolonym pracownikiem. Moim zdaniem z płaceniem pracownikowi powinno się jak z wszystkim w życiu, być po prostu uczciwym. I dać znać o tym pracownikom, wtedy nie ma problemu z zarobkami, pracownik wie że dobrze ma płacone, a nie jak mój kolega odchodząc z pracy dostał propozycję 50% podwyżki... taki zabieg nie zatrzyma osoby, bo pokazuje jak firma wykorzystuje pracowników. Jest kwestia czy firmę stać na dobrze wykwalifikowanego pracownika, bo nie oszukujmy się nie każda firma ma przychody wystarczające aby płacić programiście 4k netto, nie mówiąc więcej... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 3 Dołączył: 15.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
To samo się tyczy płac pracowników, jak jeden zarabia więcej od drugiego, bo tak wytargował sobie przed podpisaniem umowy. Może i fajnie że firma musi mniej płacić temu jednemu, ale jak się on dowie że takie coś zaszło, to raczej nie będzie zadowolonym pracownikiem. Moim zdaniem z płaceniem pracownikowi powinno się jak z wszystkim w życiu, być po prostu uczciwym. I dać znać o tym pracownikom, wtedy nie ma problemu z zarobkami, pracownik wie że dobrze ma płacone, a nie jak mój kolega odchodząc z pracy dostał propozycję 50% podwyżki... taki zabieg nie zatrzyma osoby, bo pokazuje jak firma wykorzystuje pracowników. Jest kwestia czy firmę stać na dobrze wykwalifikowanego pracownika, bo nie oszukujmy się nie każda firma ma przychody wystarczające aby płacić programiście 4k netto, nie mówiąc więcej... Nie wiem skąd macie takie poglądy, bo przecież komuna was chyba nie wychowywała a socjalizm nie jest trendy. Z tego co piszesz wszystkim powinno być po równo. Zatrudniałem już wielu programistów i różnice w ich umiejętności/wydajności i jakości kodu sięgały kilkuset procent i nie widze powodu aby płacic ludziom równo. Tak miało być w komunizmie i socjalizmie. Każdemu po równo, ale te systemy na szczęscie upadły. Sam jako pracownik dowiadywałem się też że ktoś przedmną zarabiał na tym samym stanowisku o 50% więcej i jakoś nie rzuciłem pracy i się nie wsciekałem. Po prostu jak mnie zatrudniali była inna koniunktura, może koleś był lepszy albo nie wiem co , przyszedł mój czas i jak miałem czym zabłysnąć to poszedłem negocjować więcej. Praca to nie jest jakaś manna z nieba. Praca to układ między Tobą a pracodawcą i znaczenie ma to jak Ty się z nim ułożyłeś a nie jak ułożył się ktoś z zagródki obok. Nie obchodzi mnie czy inni pracownicy w firmie w której pracuje na podobnym stanowisku zarabiają 50% tego co ja czy 200% tego co ja. Moje umiejętności i zdolności negocjacyjne pozwalają mi zarabiać tyle ile zarabiaj i jestem zadowolony bo samemu to wynegocjowalem i na taki układ się zgodziłem.A gdy mi ten układ przestanie odpowiadać to bede probował wynegocjować coś lepszego jak się nie uda poszukam lepszej pracy. I tyle. I jeszcze jedna dobra rada. Jeżeli zdecydowałeś się odejść a pracodawca proponuje ci więcej kasy żebyś został to nie przyjmuj takiej propozycji. Bo jesteś już pracownikiem niepweny, postrzeganym jako potencjalny uciekinier i osoba do odstrzału przy najbliższej okazji jak wyszkoli się twojego następcę aby tym razem to pracodawca decydował kiedy Ciebie zwolni. Najlepiej naprawdę mieć argumenty i iść uczciwie renegocjować warunki fianansowe wcześniej, jeżeli się nie uda i znajdziesz nową pracę to już nie warto oglądać się za siebie. Ten post edytował kris2 31.01.2009, 12:51:53 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
no a jak sie ma sprawa zarobków w Lublinie??
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Dołączam się do pytania. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
W każdym razie, z tego, co gdzieś czytałem, to są one na pewno dużo niższe z tej racji, iż koszty utrzymania są na Wschodzie niższe niż dalej na Zachód... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
... dlaczego więc mówię, że 1200 zł to ok? staż, to jest odpowiedź, staż... nie jest to jakkolwiek forma zatrudnienia na dłuższy okres... jest to jedynie przygotowanie do zawodu... "wstęp"... temat rzeka... Amen (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/Rkingsmiley.png) Trzeba taka sytuacje zalozyc za logiczna na "starcie" chyba ze ktos ma szczescie i trafia do dobrze platnej firmy, z reguly to lepiej zacisnac pasek i przetrwac takie 2 miesiace a pozniej delektowac sie z efektow. powodzonka |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zależy od miasta, firmy w której się zatrudniasz, Twojego zaangażowania i wielu, wielu innych rzeczach, także trudno to jest ocenić. Jakie są stawki dla Młodszego Programisty w Austrii i Niemczech? Czy sa osoby ktore podjely sie pracy w w/w panstwach? Jakich warunków powinienem oczekiwać i czego żądać? Z gory dziekuje. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 2 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
przestańcie z tymi freelancerami. Gdzieś widziałem w sieci badania które przeprowadzono na firmach wynajmujących freelancerów do niektórych zleceń. Wyszło na jaw że w 60% psy wieszają na nich za terminowość, 40% za nie całkowite rozumienie briefu...
|
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
Taa, za to pracownicy (programiści czy graficy) najemni w firmach wszyscy, bez wyjątku, w 100% wyrabiają sie w terminie i chwytają w lot "briefy", pisane przez mądrali z "handlowego" czy innego marketingu.
Ciekawe, jakby zrobić takie procentowe zestawienie właśnie dla pracowników najemnych i porównać z tymi wynikami z ankiety, która grupa okazałaby się jednak lepsza. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Btw. nie bierzmy się pod "stereotyp". To też zależy od konkretnego freelancera/ów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował pyro 16.04.2009, 21:46:36 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.10.2025 - 14:28 |